Historien

Kvadrat Musikkorps så dagens lys 29. september 1986. Tidligere musikanter i Lura skolekorps og Torleif Hansen, den første dirigenten vår, var spydspisser i dannelsen av korpset. Ove Bunes hjalp korpset med de første nødvendige innkjøp.

En viktig forutsetning var økonomi. I oppstartsfasen hadde vi et økonomisk samarbeid med Kvadrat kjøpesenter. Senterleder Martin Dyvik, Sigbjørn Egelandsdal og senere senterledere med bl.a. Astrid Sjurseike var sentrale medspillere. Deres og senterforeningens positive holdning til korpset var helt avgjørende for driften siden starten. På ”verdensbasis” er vel Kvadrat det eneste kjøpesenter med eget korps. I den forbindelse støttet Kvadrat også den ikke kommersielle siden i Lura-området som har Norges største nærbutikk.

I begynnelsen het korpset Kvadrat ungdomskorps, men når politi og prest blir yngre enn mange av korpsets medlemmer, så bet man i det sure eplet og forandret navnet til Kvadrat musikkorps. Vi har ingen ansatte på Kvadrat som medlemmer i korpset, men i løpet av året har vi flere spilleoppdrag på senteret. Aller mest i desember. Da vi lager julestemning for besøkende flere dager i uken.

I oppstarten var det stort sett medlemmer fra Lura-området, men etter hvert måtte man søke utenfor nærområdet for å få en god balanse innen de ulike instrumentgruppene. Nå har vi medlemmer som har vært hjemmehørende i stort sett hele landet.

Konkurranse i musikk er et diskusjonstema, men stiller man i en konkurranse så skjerper det egget, og det musikalske har en tendens til å bli bedre. Korpset har deltatt i Jan-Am som er en musikalsk konkurranse for janitsjarkorps på sør-vestlandet. Her har det gått litt opp og ned på resultatlista, men vi er stort sett alltid fornøyd med egen innsats. I 2018 slo vi oss for anledningen sammen med Stavanger janitsjar. Da fikk vi prøvd oss i et stort korps. Det var en fin erfaring.

Kvadrat Musikkorps, Modena, Italia, september, 2006

År om annet pakker medlemmene kofferten for å reise på tur sammen. Både inn- og utland har fått besøk av oss på festivaler og besøksturer. Under Norges musikkorps forbunds 75-årsjubileum var vi på Lillehammer sammen med flere tusen musikanter, der vi spilte og marsjerte oss rett inn i en verdens rekord.

Foruten gamlelandet, har vi besøkt Sverige, Skottland, Tyskland, Spania, Italia, Tsjekkia og Latvia.

I 2006 gikk jubileumsturen til Italia, nærmere bestemt Modena. Under en kirkekonsert i byen fikk vi en fin og overraskende opplevelse. To av korpsets medlemmer, Marit og Audun, kom gående inn, uten instrumenter, pene i tøyet, blomst i knapphullet og en fin bukett i hånden. Marit og Audun sa ja til hverandre når presten spurte. Bryllupsfesten var lagt til en liten pittoresk italiensk fjellandsby og sent innbudne korpsingene fikk være med på en fin bryllupsfest.

I 2016 var det igjen jubileum. Korpset var 30 år. Denne gang slo vi på stortromma og arrangerte konsert sammen med Ole Paus. Vi fylte Vågen-salen med publikum. På programmet stod flere av Paus sine slagere.

Ingvard Mæland var i flere år dirigent, og har i tillegg stilt opp når vi har manglet musikalsk leder. Han inspirerte oss og drev oss videre; en god medspiller og bidragsyter som korpset setter stor pris på.

Fra 2012 til dags dato har Stein Holdhus vært korpsets dirigent. Les mer om vår fremragende dirigent.

Selv om vi spiller i sort, er det ingen sørgende gjeng dere har med å gjøre. Vi er et trivelig korps med god stemning, overkommelig musikalsk nivå og kjekke musikalske og sosiale aktiviteter.

Korpset i Riga, september 2018